İçindekiler
Gut hastalığı ilaçlarla ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla tedavi edilebilir ve yönetilebilir. Doktorunuz veya beslenme uzmanınız sizin için en iyi tedavi stratejisini geliştirmenize yardımcı olabilir.
Gut, ürik asit birikiminin neden olduğu çeşitli durumlar için kullanılan genel bir terimdir. Bu birikim genellikle ayakları etkiler.
Gut hastalığınız varsa, muhtemelen ayak eklemlerinizde, özellikle de ayak başparmağınızda şişlik ve ağrı hissedersiniz. Ani ve şiddetli ağrılar ya da gut atakları ayağınızı yanıyormuş gibi hissettirebilir.
Gut hastalığının belirtileri
Bazı insanların kanında çok fazla ürik asit bulunur ancak hiçbir belirti görülmez. Buna asemptomatik hiperürisemi denir.
Akut gut hastalığında, ekleminizde ürik asit kristallerinin birikmesi nedeniyle belirtiler hızla ortaya çıkar ve 3 ila 10 gün sürer.
Yoğun ağrı ve şişlik hissedersiniz ve ekleminiz sıcak olabilir. Gut atakları arasında herhangi bir belirti göstermezsiniz.
Gut hastalığını tedavi etmezseniz kronikleşebilir. Sonunda eklemlerinizde ve onları çevreleyen deri ve yumuşak dokuda tophi adı verilen sert topaklar gelişebilir. Bu birikintiler eklemlerinize kalıcı olarak zarar verebilir.
Gut hastalığının kronikleşmesini önlemek için hızlı tedavi önemlidir.
Gut için ev ilaçları
Bazı ev ilaçları ürik asit seviyelerini düşürmeye ve gut ataklarını önlemeye yardımcı olabilir. Gut hastalığı için aşağıdaki yiyecek ve içecekler önerilmektedir:
- tart kirazı
- magnezyum
- zencefil
- seyreltilmiş elma sirkesi
- kereviz
- ısırgan otu çayı
- karahindiba
- deve dikeni tohumu
Ancak bunlar gut hastalığını yönetmek için tek başına yeterli olmayabilir.
Gut hastalığının tedavisi
Gut hastalığı tedavi edilmezse sonunda artritin daha şiddetli bir formu olan gut artritine yol açabilir. Bu ağrılı durum ekleminizin kalıcı olarak hasar görmesine ve şişmesine neden olabilir.
Doktorunuzun önereceği tedavi planı gut hastalığınızın evresine ve şiddetine bağlı olacaktır.
Gut hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar iki yoldan biriyle çalışır: Ağrıyı dindirir ve iltihabı azaltırlar veya ürik asit seviyelerini düşürerek gelecekteki gut ataklarını önlerler.
Gut ağrısını hafifleten ilaçlar şunları içerir:
- aspirin (Bufferin), ibuprofen (Advil, Motrin) ve naproksen (Aleve) gibi nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar (NSAID’ler)
- kolşisin (Colcrys, Mitigare)
- kortikosteroidler
Gut ataklarını önleyen ilaçlar şunları içerir:
- allopurinol (Lopurin, Zyloprim) ve febuxostat (Uloric) gibi ksantin oksidaz inhibitörleri
- probenesid (Probalan)
İlaçlarla birlikte, doktorunuz semptomlarınızı yönetmeye ve gelecekteki gut atakları riskinizi azaltmaya yardımcı olmak için yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir. Örneğin, doktorunuz sizi aşağıdakileri yapmaya teşvik edebilir:
- alkol alımınızı azaltın, eğer içiyorsanız
- kilo verin, eğer aşırı kiloluysanız
- sigarayı bırakın, eğer içiyorsanız
Ayrıca birkaç tamamlayıcı tedavi de umut vaat etmektedir.
Gut ameliyatı
Gut hastalığı genellikle ameliyatsız tedavi edilebilir. Ancak uzun yıllar sonra bu durum eklemlere zarar verebilir, tendonları yırtabilir ve eklemlerin üzerindeki deride enfeksiyonlara neden olabilir.
Tophi adı verilen sert birikintiler eklemlerinizde ve kulağınız gibi diğer yerlerde birikebilir. Bu yumrular ağrılı ve şiş olabilir ve eklemlerinize kalıcı olarak zarar verebilir.
Üç cerrahi prosedür tophi’yi tedavi eder:
- tophi çıkarma ameliyatı
- eklem füzyon ameliyatı
- eklem replasman ameliyatı
Doktorunuzun bu ameliyatlardan hangisini önereceği hasarın boyutuna, tophi’nin nerede bulunduğuna ve kişisel tercihlerinize bağlıdır.
Gut hastalığının nedenleri
Pürinlerin parçalanması sonucu kanınızda ürik asit birikmesi gut hastalığına neden olur.
Kan ve metabolizma bozuklukları veya dehidrasyon gibi belirli koşullar vücudunuzun çok fazla ürik asit üretmesine neden olur.
Bir böbrek veya tiroid sorunu ya da kalıtsal bir bozukluk, vücudunuzun fazla ürik asidi atmasını zorlaştırabilir.
Aşağıdaki durumlarda gut hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksektir:
- orta yaşlı bir erkek veya menopoz sonrası bir kadınsanız
- gut hastası ebeveynleriniz, kardeşleriniz veya diğer aile üyeleriniz varsa
- alkol kullanıyorsanız
- diüretikler ve siklosporin gibi ilaçlar kullanıyorsanız
- yüksek tansiyon gibi bir rahatsızlığınız varsa, böbrek hastalığı, tiroid hastalığı, diyabet veya uyku apnesi
Bazı insanlar için gut, gut üreten pürinler bakımından yüksek gıdaların tüketilmesinden kaynaklanır.
Kaçınılması gereken gıdalar
Bazı gıdalar doğal olarak pürin bakımından yüksektir ve vücudunuz bunları ürik aside dönüştürür.
Çoğu insan yüksek pürinli gıdaları tolere edebilir. Ancak vücudunuz aşırı ürik asidi serbest bırakmakta sorun yaşıyorsa, aşağıdakiler gibi bazı yiyecek ve içeceklerden kaçınmak isteyebilirsiniz:
- kırmızı etler
- organ etleri
- bazı deniz ürünleri
- alkol
Pürin içermemelerine rağmen şekerli içecekler ve fruktoz şekeri içeren gıdalar da sorun yaratabilir.
Bazı gıdalar vücuttaki ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve gut hastalığınız varsa iyi seçimlerdir.
Gut hastalığı ve alkol
Kırmızı et ve deniz ürünleri gibi alkol de yüksek oranda pürin içerir. Vücudunuz pürinleri parçaladığında, bu işlem ürik asit açığa çıkarır.
Daha fazla ürik asit gut hastalığına yakalanma riskinizi artırır. Alkol de vücudunuzun ürik asidi uzaklaştırma hızını azaltabilir.
İçki içen herkeste gut hastalığı gelişmez. Ancak yüksek alkol tüketimi (haftada 12 içkiden fazla) özellikle erkeklerde riski artırabilir. Biranın riski etkileme olasılığı likörden daha yüksektir.
Anketlerde, insanlar alkol almanın gut alevlenmelerini tetiklediğini bildirmişlerdir.
Gut teşhisi
Doktorunuz tıbbi geçmişinizi, fiziksel muayenenizi ve belirtilerinizi gözden geçirerek gut teşhisi koyabilir. Doktorunuz muhtemelen teşhisini aşağıdakilere dayandıracaktır:
- eklem ağrınızı tanımlamanız
- ekleminizde ne sıklıkla şiddetli ağrı yaşadığınız
- bölgenin ne kadar kırmızı veya şiş olduğu
Doktorunuz ayrıca ekleminizde ürik asit birikimini kontrol etmek için bir test isteyebilir. Ekleminizden alınan bir sıvı örneği ürik asit içerip içermediğini gösterebilir. Ayrıca ekleminizin röntgenini çekmek isteyebilirler.
Gut belirtileriniz varsa, birinci basamak doktorunuzu ziyaret ederek başlayabilirsiniz. Gut hastalığınız şiddetliyse eklem hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekebilir.
Gut tetikleyicileri
Bazı gıdalar, ilaçlar ve koşullar gut semptomlarını tetikleyebilir. Pürin oranı yüksek olan aşağıdaki gibi yiyecek ve içeceklerden kaçınmanız veya bunları sınırlandırmanız gerekebilir:
- domuz ve dana eti gibi kırmızı et
- organ etleri
- morina, deniz tarağı, midye ve somon gibi balıklar
- alkol
- gazlı içecekler
- meyve suyu
Diğer rahatsızlıkları yönetmek için aldığınız bazı ilaçlar kanınızdaki ürik asit seviyesini artırır. Bu ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız doktorunuzla konuşun:
- diüretikler veya su hapları
- aspirin
- beta-blokerler ve anjiyotensin II reseptör blokerleri gibi tansiyon düşürücü ilaçlar
Sağlığınız da alevlenmelerde bir faktör olabilir. Tüm bu durumlar gut ile ilişkilendirilmiştir:
- obezite
- diyabet veya prediyabet
- dehidrasyon
- eklem hasarı
- enfeksiyonlar
- konjestif kalp yetmezliği
- yüksek tansiyon
- böbrek hastalığı
Bazen gut ataklarınızın arkasında bu faktörlerden hangisinin olduğunu tespit etmek zor olabilir. Günlük tutmak, semptomlarınızın nedenini belirlemeye yardımcı olmak için diyetinizi, ilaçlarınızı ve sağlığınızı takip etmenin bir yoludur.
Gut hastalığının önlenmesi
Gut hastalığını önlemeye yardımcı olmak için atabileceğiniz birkaç adım şunlardır:
- Ne kadar alkol aldığınızı sınırlayın.
- Kabuklu deniz ürünleri, kuzu eti, sığır eti, domuz eti ve organ eti gibi pürin açısından zengin yiyecekleri yeme miktarınızı sınırlayın.
- Sebze açısından zengin, az yağlı ve sütsüz bir diyet uygulayın.
- Sağlıklı bir kiloyu koruyun.
- Sigara içmekten kaçının.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Susuz kalmayın.
Gut hastalığı riskinizi artıran tıbbi durumlarınız varsa veya ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza gut atağı riskinizi nasıl azaltabileceğinizi sorun.
Tophuslu gut
Ürik asit kristalleri eklemlerde uzun süre biriktiğinde, deri altında tophi adı verilen sert birikintiler oluştururlar. Tedavi edilmezse, bu tophiler kemik ve kıkırdağa zarar verebilir ve eklemleri kalıcı olarak şekilsiz bırakabilir.
Tophi, eklemlerin etrafında ağaç gövdesindeki düğümlere benzeyen şişmiş yumrulardır. Parmaklar, ayaklar ve dizler gibi eklemlerin yanı sıra kulaklarda da görülürler. Tophi’nin kendisi acıtmaz, ancak neden oldukları iltihap ağrılı olabilir.
Bazen tophi eklemlerin dışındaki bağ dokusunda oluşur.
Gut hastalığı ağrılı mıdır?
Evet, gut hastalığı ağrılı olabilir. Aslında, ayak başparmağındaki ağrı genellikle insanların bildirdiği ilk belirtilerden biridir. Ağrıya eklemlerde şişme ve sıcaklık gibi daha tipik artrit semptomları eşlik eder.
Gut ağrısının şiddeti değişebilir. Ayak başparmağındaki ağrı ilk başta çok şiddetli olabilir. Akut ataktan sonra, donuk bir ağrıya dönüşebilir.
Ağrının yanı sıra şişme ve diğer semptomlar, vücudun eklemlerdeki ürik asit kristallerine karşı (bağışıklık sistemi tarafından) bir savunma başlatmasının sonucudur. Bu saldırı, ağrılı iltihaplanmayı teşvik eden sitokin adı verilen kimyasalların salınmasına yol açar.
Gut esansiyel yağları
Esansiyel yağlar aromaterapide kullanılan bitki bazlı maddelerdir. Bazı yağların anti-enflamatuar, ağrı giderici ve antibakteriyel etkileri olduğu düşünülmektedir.
Gut hastalığını tedavi etmek için kullanılan uçucu yağlardan bazıları şunlardır:
- limon otu yağı
- kereviz tohumu yağı
- civanperçemi yağı özü
- zeytin yaprağı özü
- Çin tarçını
Herhangi bir uçucu yağ kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) uçucu yağların saflığını veya kalitesini düzenlemediğini unutmayın, bu nedenle markayı araştırın.
Uçucu yağları kullanırken şu güvenlik önlemlerine uyduğunuzdan emin olun:
- Uçucu yağları doğrudan cildinize sürmeyin. Önce hindistan cevizi yağı veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltmeniz önemlidir. Örneğin, yüzde 3’lük bir seyreltme için, 20 damla uçucu yağı 6 çay kaşığı taşıyıcı yağ ile karıştırın.
- Uçucu yağları ağzınıza koymayın, çünkü yutulmaları güvenli değildir.
Uçucu yağları ve taşıyıcı yağları serin, karanlık bir yerde, güneş ışığından ve ısıdan uzakta saklayın.
Gut hastalığı kalıtsal mıdır?
Gut hastalığı en azından kısmen kalıtımdan kaynaklanmaktadır. Araştırmacılar, SLC2A9 ve ABCG2 dahil olmak üzere insanların gut hastalığına yatkınlığını artıran düzinelerce gen bulmuşlardır. Gut hastalığı ile ilişkili genler vücudun tuttuğu ve saldığı ürik asit miktarını etkiler.
Genetik faktörler nedeniyle gut hastalığı ailelerde görülür. Gut hastası bir ebeveyni, kardeşi veya başka bir yakın akrabası olan kişilerin kendilerinin de bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Genlerin gut hastalığı için sadece zemin hazırlaması muhtemeldir. Diyet gibi çevresel faktörler aslında hastalığı tetiklemektedir.
Sonuç
Gut hastalığı genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir ve yönetilebilir. Doktorunuz ürik asit seviyenizi düşürmeye, iltihap ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan ilaçlar reçete edebilir.
Doktorunuz veya beslenme uzmanınız da alevlenmeleri önlemeye yardımcı olmak için diyetinizde değişiklikler önerebilir. Dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları gut hastalığını başarıyla yönetmenize yardımcı olabilir.
Kaynaklar
- Zhang Y, et al. (2015). Sleep apnea and the risk of incident gout: A population-based, body mass index-matched cohort study.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4821424/ - Gout. (2020).
ghr.nlm.nih.gov/condition/gout - Gout. (2020).
cdc.gov/arthritis/basics/gout.html - Gout. (2020).
niams.nih.gov/health-topics/gout - Gout: Risk factors, diagnosis, and treatment. (2021).
hss.edu/conditions_gout-risk-factors-diagnosis-treatment.asp